Att välja land…

Igår hade jag kontakt med Adoptionscentrum för att få mer information om vilka länder som var aktuella just för oss.

Vi har hela tiden tolkat det som att det står mellan Sydafrika och Filippinerna men det var tydligen snarare Thailand som var mer aktuellt än Filippinerna. Vi är helt enkelt inte tillräckligt kristna enligt vår utredningstext. Att det inte är fler länder än så beror på att vi inte varit gifta i ett år förrän i september. På ett sätt är det skönt, då har vi inte så mycket att välja på. Men det är ändå svårt för det finns ju såklart för- och nackdelar med båda länderna. Satte ihop en liten + och – lista igår. Så här blev den:

Thailand
+ Skicka direkt (finns två lediga ansökningsplatser)
+ Billigt, 116 000 SEK
+ Behöver inte ange några särskilda behov

– Låser sig direkt
– Lång väntan (från ansökan till barn drygt 2 år + 1-2 månader till resa)
– Måste ansöka om barn upp till 3 år.
– Svag adoption

Trolig väntan tills vi har ett barn i vår famn: oktober/november 2018

Sydafrika
+ Kan ansöka om barn upp till 2 år.
+ Relativt kort väntan (från ansökan till barn 12-18 månader + 2 veckor till resa)
+ Enkla att ha att göra med (organisationen i Sydafrika)
+ Stark adoption

– Osäkert när vi får skicka men tidigast april 2017 (måste ha bott ihop i 5 år)
– Väldigt snabbt resebesked, stressigt!
– 135 000 SEK (fast vi är ju egentligen inställda på mer)

som längst väntan: oktober 2018 (fast allt kan ju hända såklart)
som tidigast: maj 2018

Kvinnan på AC var väldigt på att vi skulle skicka till Thailand. Men när jag läser sammanställningen förstår jag inte riktigt varför. Troligen för att de vill få iväg sina resterande ansökningsplatser och för att man själv då faktiskt vet att allt är på plats. Med Sydafrika så kan vi ju inte vara 100% säkra på att skicka i april, det kan ju ta längre tid. Denna eviga osäkerhet. Nu får hjärna och hjärta jobba lite. På återhörande…

 

Annonser

4 reaktioner till “Att välja land…

 1. Hej!
  Så spännande att ni är på gång att få välja land!
  Det är naturligtvis svårt att ge råd i en sådan situation. Men jag vill dela hur vi tänkte. Vi hade tänkt adoptera från Etiopien, men när vår utredning var färdig så gick det väldigt segt i Etiopien. Först sades det tidigast i juni, sedan tidigast i oktober… När det blev dags att välja land valde vi istället Taiwan via Barnens Vänner. Det kändes bättre att veta att vi var på gång och att våra papper fanns i ett land än att vänta och kanske vänta ännu mera och kanske ännu mera. I slutänden visade det sig vara helt rätt val för oss eftersom Etiopien stängde för adoption ett år senare. Och Barnens Vänner visade sig också vara en fantastisk organisation.
  Nu säger jag inte att detta kommer att hända i Sydafrika, verkligen inte, men man ska ha med sig i tanken att mycket händer i adoptionsvärlden på ett år.

  Lycka till!

  Gilla

 2. Hej!
  Stort tack för dina tankar! Och du har verkligen en poäng i det du säger, det är ju skönt att verkligen veta att man har fått iväg sin ansökan. Dock har jag en kollega vars land stängdes när de just hade skickat sin ansökan så de fick börja om iallafall. Man vet helt enkelt aldrig vad som händer. Jag gissar att magkänslan istället får ta stor plats i det här valet. Har ni nyligen adopterat eller är ni mer ”varma i kläderna”? Jag suger åt sig mig så mycket information jag kan i det här läget! 😉

  Gilla

  1. Något som vi utgick ifrån (bortsett från ländernas krav) var vilket land känner vi oss mest dragna till rent generellt, vilket land kan vi tänka oss att återkomma till många gånger? Detta eftersom vi tänkte oss att adoptionen innebär en livslång relation med landet och det kändes därför viktigt att ha ett genuint intresse att förmedla till barnet.

   Gillad av 1 person

 3. God morgon! Så spännande att se vilket land valet till slut landar på.

  Vi var också inne på Thailand, inte minst för att det är smidigt att åka dit flera gånger på familjesemester. Stor fördel, tyckte vi.

  Innan vi valde land trodde vi att snabbheten, hur fort vi hade chans att bli föräldrar, skulle spela stor roll i hur vi tänkte i och med att vi ville bli föräldrar NU. Men det blev i stället den där viktiga magkänslan som sa sitt när vi bestämde oss för Taiwan via Barnens Vänner. Det var det rätta för just oss.

  Varmt lycka till i det ni har framför er!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s