In i berget

img_6316

Vägen in till min arbetsplats de senaste dagarna, välkomna till HC Grävlingen! 

Vi arbetar med en ny tv-produktion som kommer att handla om Kalla kriget och vad passar då bättre än att spela in stora delar av serien i ett bergrum! Man skulle ju kunna tycka att det är lite obehagligt att gå djupt in i berget och tappa all kontakt med omvärlden men faktum är att det mest känns tryggt. Grävlingen var en huvudcentral för civilförsvar. Härifrån skulle civilförsvarsverksamheten i Norrköping och Söderköping ledas i händelse av krig. Anläggningen invigdes 1980.

img_6293

Det är inte bara att kliva rakt in berget, det första du möts av är en gassluss och en stötvågssluss som skulle klara av en tryckvåg från en flygbomb/atombomb. På din väg in slussen tog du även av dig eventuellt kontaminerade kläder och duschade innan du kunde ta dig vidare in i berget.

img_6290

Okej, nu är vi inne så nu följer några bilder inifrån Grävlingen. Jag tycker att det är så vansinnigt snygg färgsättning! Men det är inte bara snyggt, det fanns en tanke med det också. I ett bergrum, djupt under marken där du kanske tvingas spendera dagar och veckor, behöver du ha saker som påminner om livet ovan jord. I matsalen här nedan så kan vi lätt föreställa oss vad som symboliserar jord, himmel och sol.

img_6281

img_6315

img_6295

Den här sista bilden på det kokbara täcket är lånad från en annan anläggning men det är så fantastiskt att allt finns kvar, orört.
Vi avslutar det hela med en bild från ordersalen. Vi spelade in ”påor” till 8 program och jag tyckte fotografen var så söt som tassade runt barfota för att gå så smidigt och tyst som möjligt.

img_6302

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s